Андрићеви мостови на јавном часу

У петак, 9.10.2015. године обележено је 123 године од рођења Иве Андрића, јединог добитника Нобелове награде за књижевност са наших простора.
Професорице ССШ "Борислав Михајловић Михиз" и ОШ "Доситеј Обрадовић", Александра Јањић и Мајда Томић, уприличиле су тим поводом јавни час у просторијама Читаонице.
О свом животу је најпре говорио "сам" Иво Андрић, у фиктивним интервјуима снимљеним од стране ученика 8. разреда.

Ученици 1. године наше школе говорили су о Нобеловој награди и Андрићевом говору том приликом, "О причи и причању". Награде не би било да није било моста који је великог писца инспирисао да напише ово дело. Међутим, није само мост у Вишеграду инспирисао Андрића већ и многи други мостови.
О лирском запису "Мостови" говорили су ученици 5. разреда. Подељени у групе препознавали су мостове грађене од различитих материјала и у тексту проналазили адекватан цитат.
12105931 495140123989139 6404650899288483922 н
Следеће дело инспирисано мостовима јесте "Мост на Жепи" о ком су говорили ученици 3. године. Ово дело је претходило Андрићевом најпознатијем роману. Роман "На Дрини ћуприја" представљен је од стране ученика 4. године, при чему смо се упознали, односно поново срели, са неким од легенди које чине ову причу.

Друга група ученика 5. разреда је уприличила изложбу својих радова на тему мостова у будућности и необичних мостова који су настали на часовима ликовне културе.
За крај јавног часа осмишљеног као вршњачка едукација организован је квиз у ком је насумице изабрано деветоро ученика који су чинили три екипе. Екипе су одговарале на пет питања сачињених од информација које су током часа изношене. Победила је прва екипа.
Часу су присуствовали ученици ове две школе, као и неки од професора.