Укуси Војводине

6. Фестивал гастрономије Укуси Војводине биће одржан у Лиманском парку у Новом Саду 10. и 11. септембра 2022. од 10 до 20h 😀
Новосађани, као и сви други љубитељи добрих укуса и посетиоци Новог Сада, са нестрпљењем ишчекују фестивал на којем се увек нешто лепо поједе и ужива у добром друштву уз целодневне садржаје. Kао и претходних година, на једном месту их очекују квалитетни домаћи производи, омиљена војвођанска јела, али и добра забава за целу породицу.
Организатори најављују више од 120 излагача, који ће се представити својом разноврсном понудом. Посетиоци ће имати прилику да купе кравље и козје сиреве, праве војвођанске сланинице, кулене и кобасице различитих рецептура, домаће зимнице, меда, производе од леблебије, бундеве, различите намазе и уља и још много изненађења. Наравно, ни овог пута неће изостати домаћи воћни сокови и ликери, квалитетна вина и занимљива понуда крафт пива.
Сладокусце очекује и добра домаћа кухиња, првенствено гулаши, паприкаши, печене кобасице, шкембићи, пасуљ, јела од купуса, јела од теста, као велики број посластица из брижљиво чуваних рецепата. Kао и до сада, представиће се појединачна пољопривредна газдинстава и мале предузетничке радње, ресторани, удружења жена из целе Војводине, локалне акционе групе и туристичка удружења. Туристичке организације Бачке Паланке, Сремских Kарловаца и Жабља представиће своју гастро и винску понуду, а Нови Сад ће наступити са произвођачима познате бегечке шаргарепе, органском производњом и фрушкогорским медом, али и са винима Новосадског винског пута.
У оквиру кулинарских радионица, којих ће и ове године бити шест, представиће се Актив жена Војводине са јелима од теста, произвођачи удружења Органски Нови Сад са сатарашом и причом о новосадској органској сцени, наставници и ученици Средња стручна школа "Борислав Михајловић Михиз" из Ирига припремиће неки од војвођанских специјалитета. Последњих десетак година интензивно се развила производња крафт пива у Војводини, па ће на једној од радионица бити говора и о томе како настају пива из домаће производње. Такође, квалитетна вина наших крајева биће представљена уз комбинацију са неким од традиционалних специјалитета.
У Дечјем сокаку најмлађе посетиоце очекује и ове године много лепих тадиционалних игара, такмичења, а радионице су ове године у плавој боји, јер су шљиве главна тема у оба дана. Све програме са децом воде струковни васпитачи. На две позорнице у парку, биће и добре музике. Фестивал почиње препознатљивим џез звуцима Александар Дујин Оркестра, а затим нас очекују и тамбурице. Селекција младих тамбураша оркестра Вила ће овогодишњем издању Укуси Војводине додати још једну музичку слику сачињену од одабраних песама традиционалне музике Војводине и окружења. Очекују нас још у два фестивалска дана и Цеца Палада, вокална солисткиња Бојана Лазић, гудачки оркестар Данубе, Банда Дрвена, Невена Рељин, Вања Манић Матић и Зоран Шандоров, Трио Поситано.
Фестивал је препознат и подржан од Града Новог Сада, као манифестација која доприноси привредном, туристичком и културном имиџу Новог Сада и Војводине.
Радно време Фестивала гастрономије „Укуси Војводине“ је од 12 до 20 часова, улаз је бесплатан. Чаше се могу купити на штанду организатора. Очекује се пријатна температура са пролазном облачношћу и кратким падавинама, тако да понесите џемперак и кишобран и препустите се укусима и лепој атмосфери једног од омиљених новосадских фестивала.
Детаљније о програму можете пронаћи на званичном сајту фестивала: http://ukusivojvodine.rs/